top of page

TIPS TIL Å TA VARE PÅ SJAMANTROMMEN

Oppdatert: 27. nov. 2023

Sjamantrommen, som er både din lærer og følgesvenn, er også et levende verktøy. Den tilpasser seg klima, temperatur og fuktighet. Her skal du lære litt om hva som påvirker stemmen til tromma, spilleteknikk, stemmesystemet og flere gode tips.


Oppbevaring og vedlikehold

Skinnet som trommen er laget av påvirkes, spesielt av temperatur. En tommelfingerregel er at tørke og varme strammer, fuktighet løsner. Dette gjør trommen kan synge forskjellig fra morgen til kveld. Dette er noe av sjarmen med nettopp din sjamantromme. I ytterste konsekvens, som ikke er så gøy, er at blir det for tørt eller varm kan trommeskinnet bli så stramt at det til slutt sprekker. Da har du ikke lenger en tromme. Jeg skal derfor gå gjennom noen grunnleggende tips på hvordan du best mulig kan ivareta sjamantrommen din.



Ved å ta vare på sjamantrommen din i dag, tar den vare på deg resten av livet.




Oppbevaring

Trommen burde helst oppbevares i et “normalt” rom med komfortabel temperatur hvor det er tørt(ikke skur, garasje, fuktige rom). Det burde ikke være for store temperatursvingninger. Trommen kan gjerne henge på veggen. Den er både flott å se på og har en dyp, personlig verdi. Skal du henge den på veggen, så sørg gjerne for at den ikke henger på skinnkanten, men på rammen. Dette kan gjøres ved å feste en krok i veggen som holder i rammen. Du kan også knyte en løkke fra håndtaket som du kan henge på en krok/spiker i veggen. Du kan også oppbevare trommen liggende med trommesiden opp.Trommen kan også oppbevares i et tøystykke, trommebag eller lignende.

Noen ting å være obs på når du skal oppbevare sjamantrommen din:

  • Aldri heng trommen over en ovn

  • Aldri oppbevar den i i direkte kontakt med sollys

  • Ikke oppbevar den nær aircondition eller andre luftsystemer.



Transport med trommen

Som nevnt tidligere er trommen vår følgesvenn, og det er mange fantastiske anledninger hvor du kan ta med deg din sjamantromme. Det kan være når du skal ut i naturen, på telttur, bålsamling med venner, trommesirkel, ferie osv. Når vi reiser med trommen gjelder samme regler som nevnt under temaet Oppbevaring. I tillegg til disse må man være påpasselig med skarpe gjenstander som kan ripe og lage hull i trommen.


Etter mye research har jeg funnet en fantastisk trommebag som jeg trygt kan anbefale. Disse er er robuste, slitesterke og har god passform til trommen. De kommer også med skulderstropper som gjør at de kan bæres som en ryggsekk. Trommebagene er kledd med Oxford tekstil eller seiltekstil, avhengig av hva du ønsker. De har beskyttelse i både lokket og bunn av bagen, samt rundt kanten som vil verne om trommen under reise.

Disse kommer i to størrelser for 40 cm tromme og 50 cm tromme. Med lomme inni får du enkelt med deg rasler og trommestikke.


Du kan gjerne oppbevare trommen din i denne bagen hjemme også, da det vil gi ytterlig beskyttelse mot fukt og temperaturendringer.

Noen ting som må unngåes:

  • Aldri oppbevar trommen i en varm bil. Om ikke det er varmt utenfor nå, kan dette fort snu og vi vet alle hvor fort temperaturen øker inne i en bil.

  • Ikke oppbevar trommen i en kald bil. Kulde er ofte synonymt med tørr luft, og dette kan også revne trommeskinnet.

  • Hvis du ikke har trommebag, så pakk den inn i fuktig håndkle eller pappeske med fuktig håndkle rundt.



Olje trommeskinnet

Det er normalt sett ikke nødvendig å olje trommeskinnet. Derimot burde det være en del av trommeritualet ditt være at du stryker på trommeskinnet, siden av tromme, lissene og håndtakene med hånden. På den måten overfører du litt av oljen du har på hendene til trommen hver gang du bruker den. Dette er ofte nok til at trommen har tilstrekkelig med smøring.

Men, i visse tilfeller, og ofte basert på hvor trommen har vært oppbevart og hvilke type klima det er der du bor, kan skinnet over tid tørke ut såpass at det kan være fornuftig å tilføre litt olje. Det anbefales da Shea Butter eller Extra Virgin Olive. Du skal bruke minimal mengde olje, kun noen dråper i hendene av gangen. Gni dette inn i hendene, og stryk deretter forsiktig over skinnet, sidene, lissene og håndtakene.

Ditt første møte med trommen

Mange av oss lever i en veldig hektisk hverdag, hvor vi tar mange valg på automatikk, og noen ubevisst. En sunn vane å tilegne seg er å være tilstede og bevisst i nuet. Dette øker verdien av opplevelsene som kommer vår vei, og vi tar bedre valg.

Når du skal bli kjent med din nye tromme for første gang, vil det være lurt å sette av litt tid til dette. Forholdet mellom deg og trommen er noe som forhåpentligvis skal vare i mange år, ja kanskje til og med livet ut. Den reisen unnfanges ved dette møtet!

Røkelse fra visse type planter og urter er mye brukt blant urkulturer og innenfor sjamanismen, for å både rense deg og trommen, men også for å påkalle de gode åndene. Dette kalles for smudging, og en en fantastisk måte å avslutte det du kom fra; jobb, trafikk, hastverk, og ankre deg i nuet.

Jeg anbefaler derfor å gå til innkjøp av hvit salvie(white sage), svart salvie(black sage) eller marigras(sweet grass) eller en kombinasjon av alle tre. Disse dufter godt, og har langt historisk for rensing blant urbefolkning.

Ta litt av planten, legg det i en liten porselensskål og tenn på. Det antenner ganske raskt. Når deler av planten har antent kan du blåse ut flammen, og du vil da få en røyk som dufter. Denne vifter du først på deg selv med hånden eller en fjær eller annen vifte, og deretter på, over og rundt sjamantrommen.

Etter denne initielle seremonielle handlingen, kan du holde trommen inntil deg. Kjenn trommen og kjenne på takknemligheten for alt og alle som ledet denne trommen til deg. Treet som ga deg rammen, treet som ga deg trommestikken, dyret som ga deg skinnet, de som har fraktet disse materialene osv. Deretter kan du tydeliggjøre intensjonen din med nettopp denne trommen. Hva ønsker du at dere skal gjøre sammen? Hva er det positive og verdifulle dere skal oppleve, og gi til andre.

Hvordan tromme

Alle trommer har sin helt egne lyd. Din sjamantromme har sin stemme, og det finnes ingen annen tromme som synger likt. Dette er noe av det som gjør trommen din unik. Skinnet varierer også i tykkelse og mønster, og det vil derfor være visse steder på trommen du kanskje synes synger bedre enn andre steder. Prøv deg frem ved å holde trommen foran deg(ikke på låret eller innat noe annet, da det demper lyden) og slå forsiktig på trommen en plass, og deretter noen centimeter i en annen retning helt til du har gått rundt hele trommen. Legg merke til de forskjellige lydkvalitetene på de forskjellige plassene. Vi slår som regel ikke i midten av trommen, da dette anses for å være trommens senter og hjerte. Det er også der jeg synes trommen låter mest flat. Prøv heller å slå mellom midten og kanten. Der vil trommen synge best.


Trommestikken

Trommestikkene jeg lager har en myk side og en hard side. Både den myke siden og den harde siden er fra Elgskinn. Dette gir deg stor variasjon i spillingen. Ved å bruke pelssiden synger trommen et mer subtilt slag. Ved å bruke skinnsiden synger den et mer direkte og intenst slag. Prøv deg frem å lytt, ikke minst føl, deg frem til hva som passer best til ditt bruksområde. Trommestikken er ganske tung og lang. Dette gjør at du kan la trommestikken slå selv, uten at du trenger å bruke så mye kraft. Finn balansepunktet hvor stikken faller selv ned til trommen og blir slått opp igjen. Trenger du mer kraft, holder du lenger ned på stikken. For mykere slag holder du nærmere hodet på trommestikka. Et trommeslag ligger ofte i fingrene og håndleddet, ikke i armen. Så prøv å spill så subtilt som mulig, med så lite anstrengelse som mulig. Når denne teknikken sitter, kan du øke intensiteten og slagkraften.

BESTILL TROMMESTIKKE HER



Stemmesystemet

Den største utfordringen de fleste sjamantrommer møter på er klima, temperatur og luftfuktighet. For mange er det nært sagt umulig å bruke trommen utendørs uten tilgang på et bål, da skinnet må varmes opp for å at trommen skal synge. Jeg lager trommene mine med et stemmesystem som lar deg stramme opp skinnet på få sekunder. Du er derfor ikke lenger avhengig av å varme opp trommen med en ovn eller bål. Hvis du vil ta med trommen ut, og det er fuktig vær som har gjort trommeskinnet slapt så trommen ikke synger, tar du luftpumpen og blåser inn 2 blås. Dette vil ofte være nok til at trommen får tilbake spennet og sin stemme. Er skinnet fremdeles slapt, blåser du inn 1 blås til av gangen til trommen synger som du vil. Men, husk på hva som ble nevnt tidligere; trommen har sin naturlige lyd, og man burde ikke gjøre den lysere enn hva som er naturlig for den.

Vær varsom med å blåse inn for mye. Det vil kunne ha samme effekt som tørr og varm luft - skinnet kan sprekke!

PS: når du tar luftpumpen av ventilen kan man noen ganger høre at litt luft ble med ut. Dette er helt normalt, og kan gjøre at stemmesystemet ikke fikk så mye luft som du ville. Fyll da på med et blås til.



Hvis skinnet som er over ventilen sånn at det er vanskelig å komme til med luftpumpen kan du fjerne litt av skinnet, slik at ventilen blir lettere tilgjengelig. Legg gjerne våt klut rett på det området du skal fjerne skinn fra i 30-60 minutter, slik at det blir lettere å klippe eller skjære. Bruk en liten skarp saks eller en liten kniv. Følg instruksene og se på eksempelbildene under.

  1. Ikke klipp/skjær for nær lissehullene, da dette kan skape en svakhet. Start 1,5 - 2 cm fra lissehullet hvis mulig.

  2. Klipp innover litt av gangen, eller dra kniven ofte opp og ned med svært lite skyv slik at den skjærer sakte. Hold gjerne i biten som skal av, for lettere manøvrering.

  3. Klipp/skjær av skinn i en U-fasong.

  4. Test med luftpumpen




Jeg håper at du med denne informasjonen at du og sjamantrommen din kan få mange fine, dype og meningsfulle opplevelser sammen. Jeg takker deg dypt for at du har valgt meg som bidragsyter på din vei.


Beste hilsener

Axel




2 516 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page