Hva er en medisintromme, også kjent som sjamantromme?
En medisintromme er en tromme man bruker som et verktøy for å oppnå indre ro, bevisst pusting, utblåsing, transe og mer. Selve medisintrommen er i seg selv det samme som en sjamantromme. Det er mer brukerens intensjon og praksis som avgjør hvilken definisjon man vil bruke. Det er her også verdt å nevne at ordet sjaman egentlig stammer fra det Tungusiske språket i Sibir og betyr “den som vet”. Det er derfor ikke slik at alle tradisjonelle medisinmenn og medisinkvinner kaller seg selv for sjaman, men vi kan bruke dette ordet her, for enkelhetens skyld.
Man finner medisintrommer i mange forskjellige størrelser, fasonger og med forskjellige materialer. Hvilke størrelse og materialer du velger avhenger gjerne av hvilken tone, trommestemme om du vil, du liker best. Vil du ha en tromme med lys stemmer, eller ønsker du at den skal være i det dypere sjiktet? Jo større ramme - jo dypere tone. Det hører også med at en større stemme er naturlig nok også tyngre enn en mindre tromme.
Forskjellen i bruk kan kanskje sees å ligge i at en sjaman, som også ofte kaller medisinmann eller medisinkvinne, ser det som sin hovedplikt å stå til tjeneste for andre, altså sitt samfunn. Han/hun bruker trommen for å oppnå transe, og dermed komme i kontakt med åndeverden. Her vil sjamanen prøve å få innsikt i et spesifikt tema. Dette kan handle om en persons sykdom, emosjonell lidelse, eller mer praktiske temaer som livsvalg, fremtidsutsikter osv.
En medisintromme er din egen personlige tromme som du selv bruker på den måten du mener er mest riktig for deg. På samme måte som en sjaman, kan du også bruke medisintrommen din til å oppnå transe for å få en dypere innsikt og veiledning for ditt eget liv. Du kan selvfølgelig også tromme for å hjelpe andre, men dette betyr ikke nødvendigvis at du ønsker rollen som en sjaman. Medisintrommen er også et veldig sterkt verktøy for å oppnå en mer balanse i hverdag. Den kan brukes får å puste mer bevisst, hjelpe deg til å koble fra en hektisk hverdag, akkompagnere i sang og mye mer.
Slik lager du en medisintromme og sjamantromme
Det første jeg ville anbefale deg er å la deg lede av hva du kjenner og føler i kroppen, og mindre av hva du tenker om hvilken tromme du burde ha. Som med alt annet kan sinnet fort la seg påvirke av hva andre mener er riktig, trommer man har sett før og lignende. Det som er viktigere er å kjenne etter hvilke type trommestemme som ressonnerer mest med deg. Er det en lett og lys trommestemme, eller er det en dyp og mørk trommestemme. Deretter vil det kanskje være aktuelt å vurdere hvilke dyr du vil lage trommen med. Det kan være du ønsker å lage trommen din av Reinsdyr, rett å slett fordi du synes det er flotte dyr.
Les Hvilken tromme er rett for deg for å få mer veiledning på dette.
Når du vet hvilke materialer du ønsker kan du bestille dem her. Når du har mottatt trommelagepakken din anbefaler jeg at du finner en dag hvor du har noen timer tilgjengelig til å lage trommen i ro og mak. Jeg synes dette er viktig fordi jeg ønsker at du skal føle deg til stede mens du lager trommen og at du i etterkant husker opplevelsen - at det blir med videre som et hyggelig minne.
Trommelagingen starter med å legge skinnet og skinnlissene i vann. Der skal de ligge i alt fra 4-6 timer, noen ganger lenger. De er klare når de er mye og fleksible.
Når skinnene er klar og jeg kan begynne å lage trommen vil jeg først falle til ro, koble av og finne nuet. Jeg pleier å tenne litt hvit salvie som jeg blåser på meg selv med en fjærvifte. Hvit salvie har en velduftende aroma, som for meg er unik og dermed også skiller seg fra det hverdagslige. Jeg sitter i dette i noen minutter og kjenner på takknemlighet for denne muligheten jeg har fått, og for alt som har gitt av seg slik at jeg kan lage denne trommen. Jeg tenker på treet som ble rammen og dyret som ga skinnet.
Videre skal skinnet strekkes litt for det legges ut på bordet i en sirkel og rammen sentreres i midten av skinnet. Videre skal vi tre lissen gjennom hullparrene i skinnet til vi får et symetrisk tvers-mønster av 16 retninger.
Denne prosessen finner du i instruksjonsvideoene mine som følger med når du kjøper trommelagepakken. Det er derfor ikke nødvendig å skrive om det her.
Når medisintrommen er ferdig
Når trommen er ferdig laget er det en god anledningen til å sitte litt med medisintrommen på fanget og atter en gang kjenne på takknemlighet og hvilke rolle du ønsker at medisintrommen din skal ha, både for deg og de du bryr deg om. Ved at medisintrommen som verktøy kan hjelpe deg å få deg bedre, vil også ringvirkningene av dette kunne nå de rundt deg. For alt du vet kan det være de også blir oppmerksom på din flotte medisintromme og ønsker å lage sin egen.
Det er verdt å nevne at selv om du lager medisintrommen din selv, så er det ikke gikk at trommen blir et potent verktøy kun på grunn av det. Det er helt avgjørende at du bruker trommen din aktivt for at du skal finne kraften i trommen og trommingen.
Om du ikke ønsker å lage en tromme selv, men heller vil at jeg skal lage den for deg, kan du besøke nettbutikken her for å velge blant de jeg lager.
Du kan også lage medisintromme sammen med andre. På våre trommelagekurs samles vi som ønsker vår egen tromme for å lage den sammen. Jeg stiller med alt av materiale og veileder gruppen gjennom trommelagingen fra start til ferdig tromme. Dette er en dyp og mange ganger rørende opplevelse for mange som blir blir et springbrett for reisen videre.
Lykke til med å lage din egen tromme. Jeg håper du vil dele litt av din opplevelse og gjerne bilder av trommen så snart den er ferdig.
Axel
Comments