top of page

Bruk medisintrommen til medisintrommen bruker deg

Oppdatert: 16. des. 2023


Medisintrommens stemme


Det første vi legger merke til når vi slår på trommen er trommeslaget, altså lyden av at trommestikken treffer trommeskinnet. Vi kan også si at rytmen er det første vi legger merke til. Det er normalt at vi oppfatter informasjon i trinn, eller i dybder, om du vil. Først oppfatter vi det som er opplagt, så nyansene, og hvis vi er interessert nok oppfatter vi forhåpentligvis det som ligger i dybden.

Shaman medicine drum in the forrest
Mitt håndlagede halskjede hengende med min sønns tromme

Et annet eksempel på dette er språket vårt. Når vi prater med en person vi ikke kjenner, fokuserer vi normalt sett på hva som blir kommunisert gjennom ordene som blir brukt. Personen kan fortelle at “livet er bra om dagen”, og vi svarer gjerne tilbake med bekreftende ord som: “så hyggelig å høre”. Samtalen blir fort værende på dette nivået. Dette er noe vi på godt norsk kaller for å prate om vær og vind.


Fordi vi ikke kjenner personen, er det ikke lett for oss å høre om det ligger noe annet bak ordene, altså nyansene. Derimot, når vi snakker med noen vi kjenner godt, vil vi raskt kunne plukke opp kommunikasjon bak ordene. Hadde din nærmeste venn sagt at “livet er bra om dagen”, ville du lettere lagt merke til om det ble sagt på en sannferdig og genuin måte, eller om det var et motstridende stemmeleie eller kroppsspråk som ga deg en følelse av at ting ikke var så greit likevel.


To viktige ting for å oppdage den dypere og nyanserte kommunikasjonen er:

  1. Kunsten å virkelig lytte

  2. Ha en dypere relasjon til det du lytter til


Lær deg medisintrommen å kjenne


Punkt nr 2 er grunnen til at jeg, på alle workshopene jeg har, sier at medisintrommen ikke blir kraftig bare fordi du selv har laget den. Du må faktisk bli godt kjent med den for at det skal dannes en potent kraft mellom deg og din medisintromme.


Når jeg begynner å spille på en ny tromme vil det være lyden av spillingen som er fremtredende. Deretter finner jeg visse steder på trommen hvor jeg foretrekker å slå. Alle trommer har sitt søte punkt hvor den synger finest ;)


Noe som er viktig i forhold til punkt nr 1; Kunsten å virkelig lytte, er at man er komfortabel. Å være komfortabel når du spiller på din medisintromme betyr at du sitter i en behagelig posisjon, samt holder trommen på en uanstrengt måte. Når du har funnet det søte punktet å slå på, burde du slå kun der. Hovedgrunnen til dette er at hvis du flyttet slaget rundt omkring på trommen, må du fokusere for mye på selve slaget. Det er nettopp slike ting som vil distrahere deg fra å virkelig kunne lytte. Når du er komfortabel og du kan slå uten å tenke, ja da vil du kunne legge konsentrasjon og fokus til side, å uanstrengt lytte. Det er da vi vil begynne å legge merke til at det er en lyd bak trommeslaget. Dette er medisintrommens stemme. Jo dypere du lytter og hengir deg til den, jo mektigere blir den, til det punktet at det oppleves som at du bader i dens vibrasjon. Når du blir har dannet et dypt forhold til din medisintromme vil denne vibrasjonen kunne kjennes over hele kroppen.


Medisintrommens reise, uten tid og rom


Transeverktøy har blitt brukt i tusenvis av år for å åpne opp til en dypere bevissthet. Noen eksempler på disse verktøyene er munnharpe, rasle, bjeller, didgeridoo. Det de alle har til felles er sin monotone stemme. Det finnes et utvalgt av håndlagede trommer som alle har sitt unike særpreg.

Hand made shaman rattles on black background
Mine håndlagere rasler i forskjellige materialer

Når jeg trommer ser jeg det ofte som at medisintrommen tar meg med ut på et hav. Dette havet er selve bevisstheten. Deretter tar den meg ned i dypet for å utforske og bringe til bevissthet det som finnes der. Andre ganger ser jeg skog og natur, og en inngang i bakken som leder inn i skogens indre. Hvordan trommereisen utfolder seg, og i hvilket landskap, vil variere fra person til person.


Å oppleve at tid og rom opphører er noe som kan kreve litt trening avhengig av hvordan du er som person. Noen har lett for å slippe kontrollen og la seg lede. For andre er dette en treningssak. Dette gjelder spesielt overtenkere, som kan oppleve sin kritiske stemme som stiller for mye spørsmål underveis. Det er nettopp derfor punkt nr 2: Ha en dyp relasjon til den du lytter til, i dette tilfelle trommen din, er noe som må jobbes med over tid, akkurat som relasjonen til mennesker rundt deg.

I begynnelsen kan man tromme i opptil en time uten å oppleve at den indre kritikeren flytter seg, og derfor hindrer at du svever avgårde i trommereisen din. Men, hvis du er konsis og tilbringer tid ukentlig med din medisintromme, vil du etterhvert oppleve at tid og rom opphører på kort tid, selv etter bare noen få trommeslag.


Har du en hektisk hverdag, ville jeg anbefalt deg å bruke 10-20 minutter med trommen 3-4 ganger i uken. Da vil du danne en relasjon til trommen din, uten at det spiser opp for mye av tiden din. Ha dette som en vane du gleder deg til, og som gir deg et lite avbrekk i hverdagen.

Me blowing Palo Santo into a new shaman medicine drum
Ønsker en helt ny Reinsdyrstromme velkommen

Derfor skal du la medisintrommen bruke deg


Det kommer en dag hvor du åpner øynene etter en trommereise som skulle vare i 20 minutter. Men, til din store forbauselse, viser klokken at du har vært “borte” i en time eller mer. Du kan kjenne en klar følelse av dyp og tilfredsstillende ro. I det andre spekteret kan det komme tårer og du kjenner på vonde opplevelser som har fått lov til å komme til overflaten. Du vil mest sannsynlig sitte igjen med innsikter og kunnskap om ditt liv som ikke var like klare for deg før trommereisen.

Uavhengig av hvilken følelse og innsikt du fikk i dette øyeblikket så burde du glede deg over det, for du har nettopp opplevd din helt egen, autentiske trommereise.


Medisintrommen har en evne til å få egoet til å slippe rattet for en liten stund, og åpne opp for en større og dypere opplevelse av virkeligheten. I dette landskapet kan vi få tilgang på verdifull innsikt og veiledning, som vil være til nytte for deg og de rundt deg. Ved å bruke medisintrommen lenge nok, vil den tidløse kraften i den kunne bruke deg som sitt verktøy for å spre en dypere forståelse, visdom og kjærlighet til verden.


Jeg ønsker deg med dette mange verdifulle og dype opplevelser med trommen din :)105 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page